Cynk – jaki ma wpływ na układ odpornościowy?
Niedobór cynku w organizmie skutkuje osłabieniem odporności oraz prowadzi do pogorszenia samopoczucia. Skutkiem niedoboru cynku jest m.in. częste łapanie infekcji wirusowych, uczucie zmęczenia oraz osłabienie włosów i paznokci. Jak uniknąć niedoboru cynku?
Jak działa cynk na ludzki organizm?
Cynk odgrywa w naszym organizmie wiele ważnych ról. Dzięki niemu dochodzi m.in. do aktywacji ważnych enzymów oraz przyswajania niezbędnych do zachowania dobrego zdrowia witamin. Bez cynku nie mogą przebiegać podstawowe reakcje metaboliczne i kluczowe procesy biologiczne. Do ważnych ról cynku, zaliczamy też m.in.:
-
wpływ na funkcjonowanie narządów i gruczołów np. trzustki oraz prostaty,
-
ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym i redukowanie wolnych rodników tlenowych,
-
dbanie o zdrowie naszego narządu wzroku,
-
usprawnianie funkcjonowania układu immunologicznego,
-
obniżanie poziomu złego cholesterolu,
-
wpływ na zdrowe skóry oraz procesy jej regeneracji,
-
wpływ na cykl menstruacyjny i prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego,
-
przeciwdziałanie schorzeniom gruczołu krokowego,
- łagodzenie objawów wielu chorób.
Dzięki odpowiedniemu poziomowi cynku w organizmie prawidłowo funkcjonuje nasz zmysł smaku i zapachu oraz możemy żyć na zwiększonych obrotach i podołać wszystkim obowiązkom.
Niedobór cynku – objawy
Niedobór cynku nie jest zjawiskiem rzadkim, bo pierwiastek ten występuje w produktach spożywczych, które nie zawsze goszczą na naszych talerzach, a jego przyswajanie mogą dodatkowo utrudniać niezdrowe nawyki.
Niedobór cynku objawia się m.in.:
- nawracającymi infekcjami, które dotyczą skóry i błon śluzowych,
-
pogorszeniem kondycji włosów i paznokci,
-
problemami z pamięcią i koncentracją,
-
obniżeniem libido,
-
zmniejszoną odpowiedzią immunologiczną,
-
obniżeniem poziomu dobrego cholesterolu,
-
przewlekłym zmęczeniem,
-
uczuciem suchości w ustach,
- utratą smaku i węchu lub zaburzeniami w funkcjonowaniu zmysłu smaku i węchu.
Niedobory cynku w organizmie powodują także pojawienie się mniejszej tolerancji na działanie alkoholu.
Brak cynku w organizmie a funkcjonowanie układu immunologicznego
Niedobory cynku prowadzą do osłabienia odporności organizmu, co objawia się m.in. zwiększoną podatnością na infekcje wirusowe oraz bakteryjne. W szczególności obniżony poziom cynku w organizmie wpływa na mechanizm odpowiedzi immunologicznej, na który składa się zespół różnych reakcji obronnych, aktywowanych po wniknięciu patogenu do ustroju. Odpowiedź immunologiczna obejmuje procesy rozpoznania zagrożenia, jego neutralizację oraz usunięcie z organizmu.
Cynk a odporność
Niedobory cynku w organizmie powodują poważne problemy w funkcjonowaniu naszego układu odpornościowego, które objawiają się częstymi infekcjami. Osoby, u których występuje niedobór cynku, często chorują, choć ich organizm doskonale rozpoznaje patogen i ma zakodowaną informację, w jaki sposób z nim walczyć. Brak cynku w organizmie może być szczególnie niebezpieczny w przypadku osób, które cierpią już z powodu obniżonej odporności; przyczyną osłabienia działania układu odpornościowego mogą być przebyte infekcje, schorzenia przewlekłe, wiek, stan fizjologiczny, a także leczenie z zastosowaniem np. chemio i radioterapii.
Dieta bogata w cynk – sposób na zdrowie i poprawę odporności organizmu
Nasza dieta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego, dlatego ważne jest, aby codzienne menu było różnorodne i bogate w naturalne, nieprzetworzone produkty spożywcze. Dzięki zdrowej diecie możemy zadbać nie tylko o utrzymanie poziomu cynku w organizmie na prawidłowym poziomie, ale także możemy uniknąć niedoborów innych, kluczowych mikro i makroelementów, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Warto wiedzieć, że przyswajanie cynku utrudnia częste spożywanie alkoholu, stosowanie diety bogatej w błonnik pokarmowy (produkty bogate w cynk nie powinny być spożywane w połączeniu np. z otrębami, siemieniem lnianym i suplementami z błonnikiem), nadmierne spożycie produktów z wysoką zawartością cukrów prostych (słodycze, napoje gazowane, napoje owocowe), a także łączenie źródeł cynku z produktami lub suplementami, które dostarczają do naszego organizmu miedź i żelazo.
Cynk w diecie – jakie produkty są źródłem cynku?
Cynk znajduje się przede wszystkim w owocach morza, zwłaszcza w małżach i ostrygach, wątrobie cielęcej, naturalnym kakao, czosnku, sezamie, pestkach dyni i nasionach słonecznika, migdałach, kaszy gryczanej oraz w żółtym serze. Mniejsze ilości cynku dostarczają do naszego organizmu płatki owsiane i jajka.